Serwetki - rodzaje i historia

SerwetkiSerwetka jest nie tylko praktycznym dodatkiem, ale stanowi również element dekoracji stołu. Ciekawe aranżacje z użyciem serwetek pomogą uatrakcyjnić każde przyjęcie.

Efektownie ułożone pozwolą uzyskać odpowiedni nastrój przy stole i zapewnią ucztę nie tylko dla podniebienia, ale również dla oka. Wystarczy odrobina fantazji, a na pewno uda się stworzyć niepowtarzalny wygląd naszego stołu.

Serwetki - historia

Zwyczaj nakrywania stołu obrusem sięga XV wieku. Pełnił on wówczas taką samą funkcję jak obecnie serwetki, czyli chronił odzież i służył do wycierania ust i rąk po posiłku. Serwetka pojawiła się dopiero w XVIII wieku zmieniając przeznaczenie obrusa, chociaż nadal stanowiła głównie element dekoracji stołu. Współczesnych serwetek zaczęto używać w XIX wieku, a lata 70te XX wieku były przełomowe dla popularyzacji serwetek papierowych.

Rodzaje serwetek

Obecnie swój renesans przeżywają serwetki z materiału, stały się znów bardzo popularne, a sztuka ich składania stanowi wyzwanie dla niejednego restauratora. Dostępne są w szerokiej ofercie kolorów, wzorów i materiałów.

Płócienne serwetki są niezwykle eleganckie, a ze względu na swój niemały rozmiar lepiej chronią ubranie niż serwetki papierowe. Można ich używać wielokrotnie, co również nie jest bez znaczenia, wymaga to jednak starannego prania, prasowania i krochmalenia.

Celulozowe serwetki natomiast, mają ta zaletę, że są bardziej higieniczne a po przyjęciu czy posiłku można wyrzucić je do kosza.

Wybór rodzaju serwetek zależy od potrzeb i upodobań.

Ocena: 4.7