Kuchenny blat drewniany - lakierowany czy olejowany?

Blat drewnianyBlaty kuchenne to bardzo ważny element każdej kuchni. Wykonujemy na nich większość prac związanych z przygotowaniem posiłków i nie tylko. Dlatego wybierając blat dla siebie należy bardzo dokładnie przemyśleć jakie cechy są dla nas najważniejsze i wybrać blat idealny kierując się właśnie nimi. W przypadku blatów drewnianych do wyboru są dwie opcje - blat lakierowany lub olejowany. Który z nich jest lepszy? Jak się zaraz okaże - wszystko zależy od naszych potrzeb.

Ekologia

Wśród osób wybierających drewno do kuchni jest wiele takich, które cenią sobie naturę i ekologiczny styl życia. Dla nich ważny jest nie tylko materiał z jakiego został wykonany blat, ale także wszystkie substancje wykorzystywane podczas jego produkcji. Dla osób, które chcą żyć w zgodzie z naturą blat impregnowany naturalnymi olejami roślinnymi z pewnością będzie lepszym wyborem.

Wygląd

Impregnat wykorzystany do zabezpieczenia drewna, z którego wykonany jest blat ma bezpośredni wpływ na jego wygląd. Drewno pokryte lakierem bezbarwnym wygląda niemal dokładnie tak jak zaraz po ścięciu drzewa. Jedną z zauważalnych zmian będzie połysk, jeśli blat zostanie pokryty lakierem z połyskiem. W przypadku lakieru matowego drewno niemal nie zmienia wyglądu. Blaty, do których impregnacji wykorzystuje się oleje zmieniają nieco swój naturalny kolor. W większości wypadków drewno ciemnieje, a słoje stają się bardziej widoczne. Jest to naturalny proces związany z wnikaniem olejów do wnętrza drewna. Warto także pamiętać, że zarówno lakiery jak i oleje mają niekiedy dodatek pigmentów barwnych zmieniających odcień naturalny drewna, które jest nimi zabezpieczane.

Odporność na wilgoć

Zarówno oleje jak i lakiery chronią drewno przed wilgocią. Jednakże w przypadku blatów lakierowanych ochrona taka jest znacznie skuteczniejsza. Niestety w przypadku powstania pęknięć lub rys na lakierze woda może swobodnie przedostać się do wnętrza drewna i spowodować wypaczenia oraz dalsze niszczenie lakieru. Blaty olejowane charakteryzuje wysoka odporność na wilgoć, ale tylko wtedy, gdy są systematycznie pokrywane nową warstwą impregnatu. Olej wnika do wnętrza drewna i zajmuje miejsce, gdzie mogłaby wnikać woda. Zaletą tego impregnatu jest również to, że woda, która wnika w drewno może wyparować, ponieważ olej nie tworzy na powierzchni szczelnej warstwy, jak to jest w przypadku lakieru.

Odporność na zabrudzenia

Zarówno w przypadku powierzchni zabezpieczonych olejem jak i lakierem bardzo ważne jest, aby wszelkie zabrudzenia usuwać jak najszybciej. Warto pamiętać, że dłużej pozostające na blacie zabrudzenia lub mokre plamy mogą spowodować przebarwienia, szczególnie na blatach olejowanych. Dlatego bardzo ważne jest usuwanie ich na bieżąco.

Renowacja

Zarówno lakierowane jak i olejowane blaty nadają się do renowacji. Można zeszlifować wierzchnią warstwę a następnie pokryć drewno nową warstwą impregnatu.

Kuchenne blaty drewniane zabezpieczane są zarówno olejem jak i lakierem. Jeden jak i drugi impregnat ma swoje wady i zalety. Warto je dobrze poznać zanim wybierze się blat do swojej kuchni.

Artykuł został przygotowany przez Gepetto stolarnię specjalizującą się w produkcji paneli ściennych i blatów drewnianych.

Ocena: 5.0

Komentarze